Authenticatie app en twee staps verificatie tegen cybercriminaliteit

Authenticatie app en twee staps verificatie tegen cybercriminaliteit

Geplaatst: 25 september 2024

We snappen dat je liever niet bezig bent met extra beveiligingsstappen die je werk moeilijker maken. Toch is het gebruik van een authenticatie app een eenvoudige manier om je bedrijf veilig te houden, zonder gedoe. Als softwareleverancier willen we je niet lastigvallen met onnodige maatregelen, maar in een tijd waarin digitale bedreigingen alleen maar toenemen, is een extra beveiligingslaag geen luxe meer – het is noodzakelijk.

Daarom is het werken met 2FA vanaf heden verplicht voor al onze ImageCapture Online-klanten. De recente NIS2-maatregelen onderstrepen het belang van strengere beveiliging, en we vinden het essentieel om deze stap te nemen om jullie gegevens optimaal te beschermen. Met 2FA zorgen we voor meer veiligheid, zonder dat het je dagelijkse werk vertraagt.

Bekijk instructievideo en stel 2FA direct in!

 

Wat is NIS2 en waarom is het belangrijk voor jouw digitale veiligheid?

De nieuwe NIS2-maatregelen, ingevoerd door de Europese Unie, stellen strengere eisen aan bedrijven om netwerken en informatiesystemen beter te beveiligen. Dit betekent niet alleen dat bedrijven veiligheidsmaatregelen moeten nemen, maar ook dat ze cyberincidenten snel moeten melden. We zien dit niet alleen als een verplichting, maar vooral als een kans om jouw gegevens nog beter te beschermen. Met 2FA zorgen we voor meer veiligheid, zonder dat het je dagelijkse werk vertraagt.

Voor meer informatie over de NIS2-maatregelen kun je terecht bij de Rijksoverheid: Cybermaatregelen in meer sectoren maken Nederland en EU digitaal veiliger​ (Rijksoverheid).

 

Wat is een authenticatie app precies? Eenvoudig maar krachtig

Een authenticatie app voegt een extra controle toe wanneer je inlogt. Het werkt zo: naast je wachtwoord voer je ook een unieke code in die je via de app ontvangt. Deze stap zorgt ervoor dat zelfs als iemand je wachtwoord weet te stelen, ze zonder toegang tot je app geen toegang tot je gegevens krijgen.

Denk bijvoorbeeld aan apps als Google Authenticator of Microsoft Authenticator. Ze zijn eenvoudig te gebruiken en voegen maar een paar seconden toe aan je inlogproces, maar maken een wereld van verschil voor je beveiliging.

 

Waarom is een authenticatie app noodzakelijk?

Misschien vraag je je af of je die extra stap echt nodig hebt. De feiten spreken voor zich:

  • 80% van de datalekken wordt veroorzaakt door zwakke of gestolen wachtwoorden
    Veel gebruikers kiezen nog steeds voor eenvoudige wachtwoorden zoals ‘Welkom2023’ of hergebruiken wachtwoorden voor meerdere accounts. Dit maakt het voor hackers kinderspel om toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken, vooral als er geen extra beveiligingslaag is (Verizon).
  • Bedrijven zonder 2FA (twee-factor-authenticatie) lopen vijf keer meer risico
    Maar, zelf met complexe wachtwoorden is het relatief makkelijk voor cybercriminelen om toegang te krijgen door middel van phishing-aanvallen of datalekken (Microsoft).
  • Een authenticatie app voorkomt 99,9% van geautomatiseerde aanvallen
    Automatische aanvallen, zoals brute force-aanvallen, waarbij hackers proberen om wachtwoorden te raden, worden bijna volledig geblokkeerd door het gebruik van 2FA. Deze extra stap in het authenticatieproces biedt een krachtige barrière tegen kwaadwillenden (Microsoft).

Met een authenticatie app maak je je bedrijf aanzienlijk minder kwetsbaar voor hackers. We begrijpen dat beveiliging niet je favoriete onderwerp is, maar deze stap kan het verschil maken tussen veilig werken en het risico lopen op gigantische drama’s.

 

De opmars van cybercrime

De groei van cybercriminaliteit komt voornamelijk door de toegenomen digitalisering en het complexe ecosysteem waarin bedrijven opereren. Door de sterke verwevenheid van systemen kan een cyberaanval op één organisatie keteneffecten hebben voor andere bedrijven in de sector.

Bovendien maken hackers steeds meer gebruik van kwetsbaarheden in technologieën zoals cloudoplossingen en Internet of Things (IoT). De professionalisering van cybercriminelen, die nu gebruikmaken van commerciële tools, maakt geavanceerde aanvallen toegankelijker voor een breder publiek​ (Rijksoverheid)(NCTV)​.

 

Wij willen het makkelijk houden – gebruik je favoriete authenticatie app

Bij Scan Sys draait het om eenvoud. We willen niet dat je beveiliging een obstakel wordt in je werk. Daarom kiezen we ervoor om een authenticatie app te gebruiken als de standaard voor Two-Factor Authentication (2FA). Je kunt eenvoudig jouw favoriete authenticatie app, zoals bijvoorbeeld Microsoft Authenticator, gebruiken met onze software. Deze apps zijn makkelijk te installeren en zorgen ervoor dat je systemen veel beter beschermd zijn, zonder dat het je dagelijkse routine ingewikkelder maakt.

Vanaf nu is twee staps verificatie via een authenticatie app verplicht voor al onze ImageCapture Online-klanten. De functionaliteit wordt op dit moment batchmatig geactiveerd. We begrijpen dat veranderingen soms lastig zijn, maar deze extra stap is bedoeld om je te helpen, niet om je werk moeilijker te maken. We willen dat jij veilig kunt werken, zonder gedoe.

Bekijk instructievideo en stel 2FA direct in!

 

Samen voor veiligheid

Het instellen van een authenticatie app is eenvoudig en snel. Binnen een paar stappen is je beveiliging veel sterker. Hebben je collega’s hulp nodig? Vraag de ICT-afdeling om te helpen, of werk samen om de instellingen goed te krijgen. Ons supportteam staat klaar om te ondersteunen waar nodig.

Bij Scan Sys willen we je vooral helpen om jouw bedrijf veilig te houden, zonder extra gedoe. Met een authenticatie app neem je een simpele, maar krachtige stap om je organisatie te beschermen tegen cyberdreigingen. Het kost maar een paar minuten om in te stellen, maar de voordelen zijn blijvend. Je veiligheid is onze prioriteit.

 

Volg Scan Sys op LinkedIn!